Mrs MishBubbles .






holaa peeps :* you've stepped onto my world. please be nice here. no harsh word okayy. thanks for coming. enjoy!

► About Me
► My Friends
► Story Morry




assalamualaikum stalkers! saya online sekarangg :) jangan lupa follow okay!





Template By : RazHaikalRadzi
Blogskin : RazhaikalRadzi
Re-Edit By : ME 

Older Post | Newer Post
Resepi Kuih Buah Melaka
Tuesday, 22 January 2013 | 04:58 | 0COMMENTS
Assalamualikum..how are you ? haa .. hari nie kite belajar buat kuih tradisional kat Malaysia.Terus terang aku cakap , aku memang peminat kuih nim.Tiap kali puasa datang , wajib beli kuih ni kat bazar-bazar yang berhampiran.Kalau tak ade kuih nie , confirm mulut nie moncong jew macam paruh itik .. haha ..
   Sebelum tuu,kuih ini juga dikenali dengan macam-macam nama .Nama kuih diberikan mengikut negeri-negeri di Malaysia *promot cikit *. For example , buah mulong,buah melaka dan onde-onde. Lailailai.. Today kite akan belajar buat kuih nie dengan Chef Mrs MishBubbles.Simple but delicious.




 Bahan-bahan
  • 250gm tepung pulut
  • Sedikit jus daun pandan(3 helai campur air 1/2 cwan kisar..pastu tapis)-kalau malas beli ajer pes pandan chap koepe ..kalau dah guna pes tu tak yah guna lagi pewarna hijau.
  • Sedikit pewarna hijau
  • Kelapa parut yang putih di gaul dengan garam
  • Air secukupnya
  • Gula melaka di potong kecil-kecil

Cara-cara

  1. Gaul tepung dengan air pandan (air pes pandan)  yang telah di tambah garam sedikit.
  2. Jangan lembik sangat yer cukup sampai boleh di bulat-bulatkan.  Kalau tiada air daun pandan boleh gunakan pewarna hijau yang di campur dengan air.
  3. Bentukkan bulat lebih kurang boleh muat masuk dalam mulut.  Masukkan gula melaka yang telah dipotong kecil di tengahnya dan bulatkan balik. 
  4. Panaskan air  sehingga mendidih. Selepas mendidih masukkan buah melaka dan biarkan sehingga timbul.
  5.  Angkat dan terus di gaulkan dalam kepala parut yang telah di gaul dengan sedikit garam.  Biarkan sejuk baru boleh di makan .

   Akhir kata , selamat mencuba and assalamualikum  :)